

## Venue

Novotel Hotel, Nadi, Fiji

## Background

The PacMOSSI project is a regional partnership between Pacific Island countries and areas (PICs) and 12 international institutions working to combat mosquito-borne diseases throughout the Pacific. It comprises a series of initiatives jointly coordinated by James Cook University, the World Health Organization, and the Pacific Community, with funding from the Australian and French governments, and the EU. The project aims to increase capacity for mosquito surveillance and control across the Pacific region and enhance preparedness of PICs to combat current and emerging mosquito-borne disease threats.

## **Meeting objectives**

The PacMOSSI annual meeting aims to bring together management and technical staff from environmental health and vector control departments of PIC MoH, with the PacMOSSI consortium partners, providing a forum to facilitate knowledge transfer, and enable conversations about strengthening mosquito surveillance and control capacity across the Pacific and to discuss the practical actions needed to further strengthen regional mosquito surveillance and control capacity.

The meeting objectives are to:

- 1. review the current status of mosquito surveillance and control in PICs
- 2. discuss regional priorities for strengthening surveillance and control of mosquito-borne diseases
- 3. provide an update on PacMOSSI opportunities to strengthen mosquito surveillance and control.

The meeting will be held face to face with participation from countries in the region, and will provide opportunities for discussion and presentations to showcase the work being undertaken in each country, highlighting the enhanced capacity from having engaged with the PacMOSSI training program.

DAY 1: Tuesday 9 May 2023	Time allocated	Time (AEST)	Presenter		
OPENING					
Welcome / Acknowledgement of country / Housekeeping	5 mins	09.00 - 09.05	Tom Burkot, JCU Australia		
Opening prayer	5 mins	09.05 - 09.10	Sala Saketa, SPC Fiji		
PacMOSSI Program Activity	10 mins	09:10 - 09:20	Tom Burkot, JCU Australia		
Vector-borne diseases threats in the Pacific: Outbreaks, invasive vectors, changing behaviours	10 mins	09:20 - 09:30	Tanya Russell, JCU Australia		
SPC Contributions	10 mins	09:30 - 09:40	Sala Saketa, SPC Fiji		
WHO support for Vector Control Capacity Building	10 mins	09:40 - 09:50	Amanda Murphy, WHO Vanuatu		
Questions, discussion	10 mins	09:50 - 10:00			
CAPACITY IN THE PACIFIC					
Capacity of vector surveillance and control in the Pacific	20 mins	10:00 - 10:20	Tanya Russell, JCU Australia		
Refreshment Break	20 mins	10.20 - 10.40			
VECTOR SURVEILLANCE					
Anopheline surveillance recommendations	20 mins	10:40 - 11:00	Tom Burkot, JCU Australia		
Overview of PNG NDOH Anopheles vector surveillance activities	20 mins	11:00 - 11:20	Leo Makita/Annie Dori, DOH PNG		
Aedes vector surveillance recommendations of the Pacific Manual	20 mins	11:20 - 11:40	Tessa Knox, Australia		
Overview of vector surveillance activities in Fiji	20 mins	11:40 - 12:00	Vimal Deo, MoH Fiji		
Questions, discussion	10 mins	12:00 - 12:10			
Lunch Break	60 mins	12:10 - 13.10			
TRAINING					
PacMOSSI training opportunities	20 mins	13:10 - 13:30	Tanya Russell, JCU Australia		
Questions, discussion	10 mins	13:30 - 13:40			
CITIZEN SCIENCE					
Utilising citizen science to enhance vector surveillance	20 mins	13:40 - 14:00	Adam Craig, UQ Australia		
Citizen Science Activity in the Solomon Islands	15 mins	14:00 - 14:15	Hugo Bugoro, SINU Solomon Islands		
Questions, discussion	10 mins	14:15 – 14:25			
Refreshment Break	20 mins	14:25 - 14:45			
VECTOR CONTROL					
Recommended Malaria vector control and evidence	20 mins	14:45 - 15:05	Tessa Knox, Australia		
Case Study: control of Malaria in Timor-Leste	15 mins	15:05 – 15:20	Maria Mota, MoH Timor-Leste		
Overview of vector control in Vanuatu	15 mins	15:20 – 13:35	Wesley Donald, Vanuatu		
Aedes Vector Control recommended best practice	20 mins	15:35 – 15:55	Tanya Russell, JCU Australia		
Case Study: Invasive species control in Torres Strait	20 mins	15:55 – 16:15	Odwell Muzari, Queensland Health, Australia		
Case Study on Aedes control from the Pacific	15 mins	16:15 – 16:30	Ben Jackson Amor, MoH FSM		
Questions, discussion	10 mins	16:30 - 16:40			
MEETING CLOSE					

DAY 2: Wednesday 10 May 2023	Time allocated	Time (AEST)	Presenter
OPENING		·	
Welcome / Acknowledgement of country / Housekeeping, Key Points from Day 1	10 mins	09.00 - 09.05	Tom Burkot, JCU Australia
DATA MANAGEMENT			
Improved Data Management and Use	20 mins	09:10-09:30	Regina Akacich, BES Australia
Data Management in Palau	10 mins	09:30 - 09:40	Osiro Lorin, MoH Palau
Questions, discussion regarding needs	10 mins	09:40 - 09:50	
STRATEGIC PLANNING			
Strategic and operational planning for mosquito-borne disease control	20 mins	09:50 - 10:10	Maxine Whittaker and Maria Castellanos, JCU Australia
Strategic plan for Samoa	20 mins	10:10 - 10:30	Fata Paulo Seuseu, MoH Samoa
Questions, discussion	10 mins	10:30 - 10:40	
Refreshment Break	20 mins	10.40 - 11:00	
OPERATIONAL RESEARCH			
Supporting country led Operational Research to improve mosquito-borne disease control	20 mins	11:00 - 11:20	Adam Craig, UQ Australia
Country example of Operational Research project	10 mins	11:20 - 11:30	Edgar Pollard, Solomon Islands
Questions, discussion	10 mins	11:30 - 11:40	
RESEARCHERS ACROSS THE PACIFIC			
Mosquito survey in Samoa	15 mins	11:40 - 11:55	Lisa Rigby and Brady McPherson, ADFMIDI, Australia
Lunch Break	60 mins	11:55 - 12:55	
IPNC Overview	15 mins	12:55 – 13:10	Nicolas Pocquet, Institut Pasteur de Nouvelle-Caledonie, New Caledonia
PNGIMR/NATNAT Project	15 mins	13:10 - 13:25	Stephan Karl, JCU Australia
Options for Wolbachia based Aedes control	15 mins	13:25 – 13:40	Greg Devine, QIMRB Australia
CDC – Overview of Entomology Branch and opportunities for collaboration	10 mins	13:40 - 13:50	Audrey Lenhart, CDC USA
Questions, discussion	15 mins	13:50 - 14:00	
Refreshment Break	20 mins	14:00 - 14:20	
PacMOSSI			
PacMOSSI design of upcoming activities	60 mins	14:20 - 15:20	Tanya Russell and Tom Burkot, JCU Australia
Feedback on the meeting	15 mins	15:20 - 15:35	
Closing Prayer	5 mins	15:35 – 15:40	Sala Saketa, SPC Fiji
MEETING CLOSE			