

PacMOSSI inception meeting

Meeting date: 23rd March 2022

Time: 9am – 12 midday Australian Eastern Standard Time

Venue: online, interactive meeting

Link to Join Webinar:

https://encore-anzpac.zoom.us/j/95542274966?pwd=Skh6SGNgMitDNTNUaW9vNVp4U21xdz09

Background

The PacMOSSI project is a regional partnership between Pacific Island countries and areas (PICs) and 12 international institutions working to combat mosquito-borne diseases throughout the Pacific. It comprises a series of initiatives jointly coordinated by James Cook University, the World Health Organization, and the Pacific Community, with funding from the Australian and French governments. The project aims to increase capacity for mosquito surveillance and control across the Pacific region and enhance preparedness of PICs to combat current and emerging mosquito-borne disease threats.

Meeting objectives

The PacMOSSI inception meeting aims to provide a forum to raise awareness of mosquito-borne disease threats in the region, facilitate knowledge transfer, and enable conversations about strengthening mosquito surveillance and control capacity across the Pacific. The meeting will showcase the latest work of PICs in mosquito surveillance and control and discuss the practical actions needed to further strengthen regional mosquito surveillance and control capacity.

The meeting objectives are to:

- 1. review the current status of mosquito surveillance and control in PICs
- discuss regional priorities for strengthening surveillance and control of mosquito-borne diseases
- 3. provide an update on PacMOSSI opportunities to strengthen mosquito surveillance and control.

The meeting will be held virtually to facilitate participation from all countries in the region, and will provide opportunities for interactive feedback, discussion and virtual presentations.

The agenda is provided below.



Item	Time allocated	Time (AEST)	Presenter	Format
			,	
Welcome and meeting objectives / Acknowledgement of country / Housekeeping	5 mins	9.00 – 9.05	Tom Burkot, Australia	 Participants add their name and country to board when joining
Opening prayer	5 mins	9.05 – 9.10	Sala Saketa, Fiji	
Introduction to PacMOSSI	10 mins	9.10 – 9.20	Tom Burkot, Australia	 Present context – some background about how PacMOSSI came about, current members, philosophy and objectives
The importance of preparedness for mosquito-borne disease outbreaks	5 mins	9.20 – 9.25	Sala Saketa, Fiji	 5 mins presentation by SPC on epidemiology/overview of recent threats in the region, including malaria and arboviruses
Capacity of vector surveillance and control in the Pacific	10 mins	9.25 – 9.35	Tanya Russell, Australia	 Present overview of VCNA survey outcomes, summarising the capacity of the region PacMOSSI training course
Strategic and operational planning for mosquito-borne disease control	10 mins	9.35 – 9.45	Amanda Murphy, Fiji Maxine Whittaker, Australia	 Amanda: Need for updated strategic plans to support best practice based on local data update on the release of new Framework for national surveillance and control plans for Aedes vectors in the Pacific Maxine: assistance provide brief overview of the planned approach to support country plan development/call for interest
Networking breakout	5 mins	9.45 – 9.50	Tanya Russell, Australia	- Small break out groups. Informal introductions and chat
Country perspective on vector surveillance and control	10 mins	9.50 – 10.00	Charlie Ave, Cook Islands	- Country presentation
Novel vector control	10 mins	10.00 – 10.10	Katie Anders, Australia Tebikau Noran, Kiribati	WMP updateCountry presentation on Wolbachia deployment
Institute Louis Malarde (ILM) INNOVENTOMO mosquito research facility	10 mins	10:10 - 10.20	Herve Bossin, French Polynesia	 Recent operational research achievements and the way forward with the INNOVENTOMO centre



Questions	5 mins	10.20 – 10.25	Tanya Russell, Australia	- Questions regarding any previous presentations
Networking breakout	5 mins	10.25 – 10.30	Tanya Russell, Australia	- Small break out groups. Informal introductions and chat
Coffee break (aka meeting slack)	5 mins	10.30 – 10.35	Tanya Russell, Australia	- Can skip if falling behind in time
Addressing operational research questions to improve mosquito-borne disease control	10 mins	10.35 – 10.45	Kristen Beek, Australia	Overview of the operational research program and upcoming grants scheme
Country example of operational research project	10 mins	10.45 – 10.55	Joelyn Goi, PNG IMR	- Comparison of Different Mosquito Traps for Zoonotic Arbovirus Vectors in Papua New Guinea
PacMOSSI citizen science opportunities	10 mins	10.55 – 11.05	Adam Craig, Australia Hugo Bugoro, Solomon Islands	 Overview of the PacMOSSI citizen science opportunities Update on the citizen science program in the Solomon Islands
Introduction to data management support	10 mins	11.05 – 11.15	Gerry Kelly, Australia	- overview of Tupaia/data management support available
Border Surveillance in New Caledonia	10 mins	11.15 – 11.25	Arnaud Cannet	- overview of border surveillance in New Caledonia
Subregional networks	10 mins	11.25 – 11.35	Jerome Garcia, Guam	- Presentation on PIVMC network meetings in USAPIs
Regional support for capacity building Moving forward - Building networks, accessing training and facilitating south-south collaboration	10 mins	11.35 – 11.45	Amanda Murphy, Fiji	 5 mins for WHO to briefly mention regional/PacMOSSI support available through stockpile, WHO guidance documents, technical support available and how to access update on the PNVCR progress and facilitate discussion on whether establishing Pacific sub-groups with regular meetings could be valuable
Questions and general discussion	10 mins	11.45 – 11.55	Tanya Russell, Australia	- Questions regarding any previous presentations
Meeting close and prayer	5 mins	11.55 – 12.00		- Include timeline of upcoming activities
Total meeting time	3 hours			